Jeżeli chodzi o kulinaria, zawsze bliżej mi było do słodkości, pieczenia ciast i testowania różnych deserów niż do potraw wytrawnych. Zdecydowanie jestem łasuchem! I tak oto, będąc na fali truskawek podczas pobytu na wsi, pokażę Wam dzisiaj chyba najlepsze ciasto z truskawkami jakie można zrobić. Po prostu PY-CHO-TA! Przepis maminy, powstał przypadkowo podczas robienia innego ciasta "O, smaczna ta masa, będzie pasowała z truskawkami".
Receptura:
biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Jest to przepis na dość duży (choć cienki) biszkopt na tortownicę ok 27 cm. Z jednego takiego wychodzą po przekrojeniu dwa spody pod nasze ciasto.
Góra ciasta (składniki na pokrycie jednego spodu biszkoptowego):
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki zimnej wody
4 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 szklanki mleka
1 galaretka truskawkowa
No i oczywiście truskawki:)
Uwaga, uwaga: wyżej wymienione "szklanki" mają 250 ml. Kolejna uwaga: mając dwa spody, zrobiłam 1,5 porcji ww. masy i dwie galaretki truskawkowe na dwie sztuki ciasta. Po jednej dobie zostało go już mniej niż 1;)
Do porządnie ubitej piany dosypujemy porcjami cukier, stale ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po zmiksowaniu mąkę, także po troszeczkę, aby dobrze się wszystko rozmieszało.
Prawda że proste? A biszkopt zawsze budził we mnie strach i niepewność:) Do zimnego (!) piekarnika wstawiamy ciasto wlane do wysmarowanej margaryną i podłożonej papierem formy. 45 min na ok 165-175 stopni C z termoobiegiem i mamy wyborny biszkopt.
A jak już mamy podłoże, możemy szykować część górną. Do tego zabiegu potrzebne nam będą:
W międzyczasie ...
Te oto truskawki uprzednio własnoręcznie zerwane z krzaczka ;) zatopimy na biszkopcie w masie w tekturowej klatce.
Musimy po tej czynności chwilę odczekać aż masa zgęstnieje na tyle, aby...
...można było wylać na nią galaretkę. Potem jeszcze godzinka, może dwie w lodówce...
Życzę Wam smacznych, ostatnich tego sezonu, truskawkowych dni;)
Jak podobają się Wam moje słodkie reportaże?
mmm! Wygląda pysznie !!
OdpowiedzUsuń